מהי תאונת עבודה ומתי אני אהיה זכאי לפיצויים?

תאונות עבודה בישראל הן עובדה. הן קורות בכל יום. מידי שנה ישנם עשרות אלפי תביעות אל הביטוח הלאומי בבקשה להכרה בתאונת עבודה. הסיטואציה הזאת מחייבת את כלל המעורבים להיות מודעים למה היא תאונת עבודה ומה הם התנאים המאפשרים קבלת פיצוי כאשר היא מתרחשת. כל מה שצריך לדעת על תאונת עבודה.

 

מהי תאונת עבודה?

ההגדרה של תאונת עבודה מתייחסת למקרה שבו במהלך יום העבודה מתרחש אירוע שבגינו עובד או עובדת נפגעים באופן שנגרם להם נזק פיזי. במדינת ישראל יש הכרה במונח של תאונת עבודה ויש אפשרות לקבל סעד מהביטוח הלאומי עבור ימי העבודה שאותם מפסיד העובד בגין פציעה זאת. ראשית נסביר מהו פרק הזמן שמוגדר כזמן עבודה :

  • במהלך הדרך אל מקום העבודה מביתו של העובד.
  • כל זמן השהות של העובד במקום העבודה
  • במהלך שליחות מחוץ למקום העבודה בשליחות העסק
  • בדרך חזרה מהעבודה אל בית העובד.

תאונת עבודה היא אירוע שבו נגרם לעובד נזק בעקבות אחד מהמקרים הבאים :

  • פגיעה פיזית, עקב החלקה, נפילה, חבלה או כל אלמנט חבלה אחר הנגרם שלא במכוון, אלא כתאונה.
  • חשיפה לחומרים מסוכנים היכולים לגרום לנזק מידי או לנזק מתמשך.
  • תאונות דרכים בהקשר של עבודה
  • פגיעה נפשית עקב התנהלות במקום העבודה.

אם אתם חשים שיש לכם עילה לתביעה של תאונת עבודה, יש משמעות לקבל ליווי על ידי עורך דין תאונות עבודה מומלץ. פרט חשוב שיש להסביר שהביטוח הלאומי לא נוהג להכיר בכפל בקשות ולכן מי שנפגע בתאונת עבודה אינו זכאי לדמי תאונה.

מהי תאונת עבודה

מתי מתקיימת עילת זכאות לקבלת פיצויים?

כאשר נפגע אדם בתאונת עבודה הוא רשאי לראות את עצמו כמי שמגיע לו פיצוי. זכות זאת עומדת לו מעצם העובדה שהוא נפגע במהלך פעולה שהייתה בתחום אחריות של המעסיק, במצב שבו התאונה לא הייתה לקרות ואם זאת בכל זאת התרחשה התאונה, ולא רק שהתרחשה, ישנו נזק הנגרם בגינה. לכן יש צורך ממשי בפיצוי. יש בכך הכרה של המדינה והיא אכן מאפשרת קבלת פיצוי במספר דרכים אפשריות העומדות לזכותו של כל אדם שנפגע בתאונת עבודה.

תשלום דמי פגיעה מהביטוח הלאומי:

מי שנפגע במהלך עבודתו עומדת לו הזכות להגיש אל הביטוח הלאומי תביעה לקבלת דמי פגיעה בגין ימי העבודה שהפסיד בשל התאונה ולא ישולם לו שכרו בשל כך, כמו כן ישולמו גם חלק מהוצאות הטיפול הנדרש להחלמה. האפשרות לתבוע את הביטוח הלאומי מותנת בעובדה שהעובד שילם לביטוח הלאומי את הסכום הנדרש מידי חודש באופן עצמאי או לרוב על ידי המעסיק.

התביעה לביטוח הלאומי מותנת בהגשת מסמכים רלוונטיים בהליך מוסדר המצריך גם את אישור המעסיק ומסמכים רפואיים דרושים. הבקשה מותנת באישור הביטוח הלאומי ולרוב לא נתקלת בבעיות. ההגבלה על פיצוי זה הוא בתנאים הבאים:

  1. זמן הפיצוי מוגבל לתקופה של 90 יום בלבד.
  2. הפיצוי נקבע על 75% אחוז משכרו של העובד והוא לא יעלה על סכום של 1141 ₪ ליום עבודה נכון לשנת 2022.
  3. חשוב לדעת מי שנפגע בתאונת עבודה אינו זכאי לדמי תאונה. בנוסף להמשך תביעה מול ביטוח לאומי יש צורך להגיש תביעה לאחוזי נכות.

 

תבעת נכות מביטוח לאומי

בתום 90 הימים יש אפשרות להגיש לביטוח הלאומי בקשה לקבלת אחוזי נכות בגין הפגיעה מתאונת העבודה. חשוב לציין שכאן אין הבטחה לקבלת סעד והתביעה תלויה באישור וועדה רפואית של הביטוח הלאומי. תביעה כזאת אם תצליח תוכל להשיג פיצוי זמני או קבוע מטעם הביטוח הלאומי.

 

תביעה של פוליסת ביטוח קיימת

במידה ואדם מחזיק בפוליסות ביטוח שונות דוגמת ביטוח חיים או אובדן כושר עבודה, הוא יכול להגיש תביעה אל חברות הביטוח בגין אבדן יכולת ההשתכרות בהתאם לפוליסה. למרות שעל פניו זוהי פעולה שאמורה להיות פשוטה היא איננה כזאת. לרובב חברות הביטוח יעניקו סעד המשלים את הביטוח הלאומי. לכן מומלץ בשלב זה לפנות אל עורך דין תאונות עבודה מומלץ.

 

תביעת נזיקין בבית משפט

זהו מסלול שבו יבקש הנפגע לתבוע בתביעת נזיקין את המעסיק ומקום העבודה שלו על הנזק שנגרם לו על בסיס הוכחת התרשלות. מסלול זה הוא אפשרי בהובלת עורך דין תאונות עבודה מומלץ ויש לקחת בחשבון כניסה להליך משפטי היכול לקחת זמן רב ויכלול עויות נוספות, אך הפיצוי האפשרי עשוי להיות גדול יותר.

עורך דין תאונות עבודה